Göra länkar

Tydliga länkar till e-postadresser, sajter och dokument underlättar för alla, men är särskilt viktigt för personer som använder hjälpmedel. Till exempel för den som använder skärmläsare och vill navigera genom att läsa upp länkarna på en sida.

Länken ska utformas så tydligt att användaren förstår vart den leder, även om den är tagen ur sitt sammanhang.. Vi utformar länktexter så att användaren förstår vad som händer om hen klickar på länken.

Stadens webbplattform markerar länkar genom att grafiskt skilja dem från övrig text, till exempel genom understrykning och färg. Du som redaktör ska därför inte markera länkar på annat sätt. På webbriktlinjer.se finns mer information.

Så jobbar du med länkar

Länken ska utformas så tydligt att användaren förstår vart den leder, även om den är tagen ur sitt sammanhang. Vi utformar länktexter så att användaren förstår vad som händer om hen klickar på länken. Vi undviker länktexter såsom ”För information om nätverksträffen, klicka här”, eftersom användare vet att det går att klicka på länkar. Skriv istället ”Information om nätverksträffen.” Undvik också att bara skriv Läs mer, eftersom det blir upprepande för den som använder verktyg som läser alla länkar på en gång.  Se exempel på hur bra länktexter kan se ut.

Om du i länktexten vill ange att länken går till en annan webbplats kan du skriva ut webbplatsens namn i slutet av länktexten, till exempel: “Information om barns hälsa på Sjukvårdsrådgivningens webbplats”. Både länkar som leder till interna och externa webbplatser ska öppnas i samma fönster. Detta för att bakåtknappen ska fungera. Av samma anledning ska även dokument öppnas i samma fönster. Länkarna ska till exempel inte vara i fetstil, kursiverade eller ha rubriktypsnitt. Länkar ska inte heller finnas i ingresser. I webbriktlinjerna finns mer information.

Markera i texten, så det blir blått, de du vill ska vara en länk. Markera mer än ett ord när du gör länken, annars blir det svårt för användaren att hitta länken på sidan. Klicka därefter på länkverktyget som ser ut som en kedja.

redigeralank

Klicka på hjulet Länkalternativ. Det öppnas då ett nytt fönster.

lankalternativvalj

Klistra in url/internetadressen i fältet URL som du får när du laddar upp dokument i mediabiblioteket. Pdf:er ska alltid öppnas i samma fönster. Klicka på knappen Lägg till länk när du är klar. Ange i brödtexten inom parentes efter länken vad det är för typ av fil och dess storlek.

Ett exempel på en bra länk: Helsingborgs stads årsredovisning 2017 (pdf 0,5 MB). Tänk på att en länktext inte ska bestå av bara ett ord, utan en fullständig mening. Exempel på en mindre bra länk: Klicka här.

Länkar till egna sajten eller till andra sajter ska öppnas i samma fönster (behöver inte redigeras). Vill du länka till en sida inom sajten kan du skriva i namnet på sidan  i sökrutan, och på så sätt hitta den och länka till den.

När vi länkar e-post-adresser gör vi det med tydliga mottagare, till exempel anders.andersson@organisation.se eller kundtjanst@organisation.se. När e-postadressen är utskriven i länktexten kan användaren kopiera länkadressen och själv välja ett program för att skicka meddelandet eller klicka på länken för att använda ett förvalt e-postprogram. E-postadresserna ska öppnas i samma fönster.

För att ta bort en länk klicka på Ta bort länk i verktygsfältet. Eller sätt muspekaren på länken och klicka på Ta bort länk.

tabortlank